Skip to main content

Stonske zidine, simbol stoljetne povijesti, bit će domaćin prvog izdanja GrapeSton festivala, koji će se održati u Stonu 27. travnja. Ovaj festival donosi novo svjetlo na hrvatsku vinsku scenu, naglašavajući važnost ekološkog vinogradarstva i proizvodnje u organskom režimu.

GrapeSton nije samo još jedan u nizu festivala; on predstavlja platformu za hrvatske prirodne vinare koji svojim radom naglašavaju ekološki pristup proizvodnji vina. Oni su istovremeno i vinogradari koji svoje grožđe uzgajaju na organski ili biodinamički način, čime se postiže održivost u poljoprivredi.

Na ovom jedinstvenom festivalu posjetitelji će imati priliku kušati vina nastala spontanom fermentacijom, bez korištenja kemikalija ili pesticida. Sudionici festivala, među kojima su poznati vinari poput Križa, Miloša, Piquentuma, Delusionala, Sontacchija, Klineca, Keltisa, Tomaca, Šembera, Štekara i drugih, donose svoje najbolje proizvode kako bi podijelili svoju strast prema prirodnom vinogradarstvu.

GrapeSton posebnu pažnju posvećuje malim i manje poznatim vinogradarima čije prakse odgovaraju vrijednosnom okviru festivala. Suradnja s vinarima iz Slovenije ovom događaju dodaje međunarodnu notu, ističući povezanost i razmjenu ideja unutar regije.

Jedan od najvažnijih aspekata festivala je naglasak na lokalnoj kuhinji i sezonskim namirnicama. Jela pripremljena od lokalnih proizvoda bit će dostupna posjetiteljima zahvaljujući kulinarskim umijećima Tvrtka Šakote, Luke Košira i Jakoba Pintara.

GrapeSton nije samo festival; to je priča o predanosti prema prirodi, održivosti i strasti prema autentičnom okusu. S obzirom da su svi sudionici festivala temelje na principima ekološkog uzgoja i minimalne intervencije, posjetitelji mogu biti sigurni da će svaki gutljaj vina nositi sa sobom priču o ljubavi prema zemlji i vinu.

Za sve koji žele istražiti svijet prirodnih vina i doživjeti spoj tradicije i inovacija, GrapeSton festival nudi nezaboravno iskustvo koje se ne smije propustiti. Jedna od lokacija održavanja ovog zanimljivog festivala je upravo i Prezentacijski centar Dvor.

Za više informacija o festivalu posjetite kliknite OVDJE.

Close Menu

PREZENTACIJSKI CENTAR U STONU

ADRESA: Gundulićeva poljana 1, 20230 Ston

hrHR
Skip to content