Skip to main content

Meso malostonske kamenice na ugriz je masne teksture, mekano i sočno, te ima specifičan slatko-slani uravnotežen okus. Okus je stoga kombinacija slatkog i punog okusa visceralnog dijela te ugodnog morskog mineralnog okusa, u kojem prevladava aroma joda koja se zadržava na nepcu; tako je Europska komisija opisala malostonsku kamenicu – Ostrea edulis – u službenom listu Europske unije i na svim jezicima zemalja članica.

Europska komisija cijeni što tradicija školjkarstva u Malostonskom zaljevu potječe još od vremena Rimskog Carstva (Plinije – Historiae naturalis) i Dubrovačke Republike (Odredba stonskog kneza iz 1641. godine). Prvi dostupni arhivski zapis o načinu skupljanja kamenica s prirodnih rastilišta i poluuzgoja u Malostonskom zaljevu datira iz 1573. godine.

Uzgoj je u XVI. stoljeću bio već uhodan i u rukama predstavnika Dubrovačke Republike u Stonu. U uvali Sutvid pokraj Drača, kapetan Stijepo Bjelovučić osnovao je 1889. godine “Prvo dalmatinsko racionalno gojilište kamenica i klapavica” i značajno unaprijedio tehnologiju uzgoja kamenice na tim prostorima.

Kamenice se mogu pripremati na stotinu načina, ali stonski ugostitelji preporučuju sljedeće: svježu kamenica na ledu, krem juhu od kamenica, pečenu, zapečenu ili pohanu kamenicu, kao i kamenice u šest umaka; i to od motara, kopra, mente, bosioka, pošiša ili dingača.Kamenica se može pripremiti umotana u panceti ili pršutu. Juha od kamenica kraljica je među juhama, osvježavajuća i kreposna. Tu su i kamenice s različitim tjesteninama. Ipak, što se tiče same konzumacije ove morske delicije, poznati stonski ugostitelj i vlasnik Solane Svetin Pejić naglašava da se obradom gube svojstva stonske kamenice. Zato je, veli Pejić, treba jesti sirovu, poškropljenu s nekoliko kapi limunova soka.

– Uz kamenice, znalci poslužuju šampanjac ili lagano bijelo vino, međutim, uz stonske kamenice jako dobro idu crna pelješka vina sorte plavac mali, postup, dingač i posebno stagnum. Ne dolaze u obzir nikakva aromatizirana vina (!), jer u tom slučaju školjka gubi slast, pa na kraju ne znate što ste pojeli – tvrdi Sveto Pejić, otkrivajući da kamenice osvježavaju, smiruju i potiču na ljubav, u što su se uvjerili oni koji su ih konzumirali.

Cijeli članak pročitajte na Dubrovački vjesnik.

Close Menu

PREZENTACIJSKI CENTAR U STONU

ADRESA: Gundulićeva poljana 1, 20230 Ston

hrHR
Skip to content