Skip to main content

Opasan najvećim zidinama u Europi i najvećom sačuvanom solanom na Mediteranu, Ston je jedan od najljepših gradića na jugu Hrvatske. Monumentalne zidine i prekrasna priroda skladno su uklopljene u staru gradsku jezgru koja poziva na istraživanje, a turiste osobito privlači i gastronomska posebnost ovoga kraja koja se ogleda u bogatom izboru školjaka iz Malostonskog zaljeva. Ako se i dalje pitate zašto posjetiti Ston, maleni raj na jugu u kojem vrijeme sporije teče, donosimo pregled mjesta i doživljaja koje ne smijete propustiti. Samo sat vremena vožnje od Zagreba skrila se regija prepuna mjesta za adrenalin, rekreaciju i vrhunsku zabavu u netaknutoj prirodi

STONSKE ZIDINE: NAJVEĆE ZIDINE U EUROPI I NAJVEĆI ARHITEKTONSKI POTHVAT ONDAŠNJIH VREMENA

Stonskim zidinama često tepaju da su najdulje na svijetu nakon Kineskog zida, no bez obzira na to je li ovaj podatak točan, one su svakako jedne od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih obrambenih građevina. U prvoj polovici 14. stoljeća gradila ih je Dubrovačka Republika kojoj je pripojen Pelješac, a kako bi od neprijatelja zaštitili solane i uzgajalište školjaka u Malostonskom zaljevu, Dubrovčani su pokrenuli u to vrijeme najveći urbanistički pothvat u Europi!

Stonske zidine (Foto: Shutterstock)

Ovo velebno zdanje bilo je dugačko čak sedam kilometara, imalo je tri tvrđave i 41 kulu, a danas je idealno za šetnju koja je omogućena na 5,5 kilometara. Svi koji posjete Stonske zidine kažu kako je na ovom mjestu lako osjetiti duh nekih starih, ali uzbudljivih vremena. Cijena ulaznice je 70 kuna za odrasle i 30 za djecu, a u nju je uključen i posjet tvrđavi Veliki kaštio s koje puca veličanstven pogled na grad.

STONSKA SOLANA OSTALA JE VJERNA TRADICIJI I PRIRODNOM NAČINU PROIZVODNJE KOJI SE NIJE PROMIJENIO JOŠ OD ANTIČKIH VREMENA

Zahvaljujući idealnom geografskom položaju, plodnim poljima i prirodnim bogatstvima, Ston već stotinama godina uživa u statusu izrazito važnog gospodarskog središta na jugu Hrvatske. Proizvodnja soli na ovom području potječe još iz rimskog doba, a Stonska solana smatra se najstarijom solanom u Europi.

Cijeli članak pročitajte na Putni kofer

Foto: Shutterstock

Close Menu

PREZENTACIJSKI CENTAR U STONU

ADRESA: Gundulićeva poljana 1, 20230 Ston

hrHR
Skip to content