Jedna od glavnih odlika ovog područja su plavetna morska prostranstva. More je stoljećima bilo izvor hrane, mjesto trgovine i važan gospodarski resurs kroz povijest pa su se Pelješčani istaknuli kao vrsni pomorci svjetskog glasa.

O njihovim putopisnim životima svjedoče kapetanske kuće – posebne arhitektonske jedinice gdje se miješa tradicijska gradnja i noviteti koje su pomorci donosili s „vijađa“. Osim bogatstva ribljeg ulova, Pelješac je također poznat po uzgoju ribe u ribnjacima i uzgajalištima. Uz tradicionalni ribolov, uzgajanje ribe postaje sve važnije za očuvanje ribljih populacija i održivosti ribolovne industrije.

No, Pelješac je poznat i kao ribarska meka. Prvi tunolov u Europi na otvorenom moru održao se baš na ovim prostorima, a osim tuna, lovile su se srdele i cipli. More oko Pelješca se prelilo i u lokalnu gastronomiju ispunjenu mirisima ribe na gradele (pečeno), na lešo (kuhano), na brudet (pirjano), začinjene domaćim mirodijama.

Osim toga, riblja uzgajališta doprinose svježem i kvalitetnom ulovu, što omogućuje da riba bude jedan od glavnih sastojaka autentičnih peljeških jela, čime se čuva i njeguje bogata ribarska tradicija ovog područja.