Skip to main content
Stonska solana čeka blagdan svetog Liberana i početak berbe. Do tad stotine turista iz cijeloga svijeta ne propuštaju posjet najstarijoj europskoj solani.
Stonsku solanu nije propustio posjetiti ni kineski ministar poljoprivrede i ruralnih poslova Han Changfu, kojega je dopratio poljoprivredni ministar iz Hrvatske Tomislav Tolušić.
I već na prvi pogled stara solana osvojila je ugledne goste, piše HRT.
– To je kulturna i povijesna baština, mi smo rekli da ne možemo izvoziti sol dok je ne uredimo, a kad je uredimo, imat ćemo posebnu cijenu i vrhunski proizvod. Naša će se sol moći tretirati kao zdrava sol, eko sol i ljekovita sol – kaže Sveto Pejić, vlasnik stonske solane.
Stonska sol, koja se smatra najukusnijom i najzdravijom, može se kupiti u samo nekoliko trgovina u Stonu i Dubrovniku. Ne izvozi se jer od tisuću tona, koliko se godišnje ubere u solani Ston, samo je otprilike 5 posto za prehranu. Da bi se taj postotak povećao, potrebno je popločati kamenom bazene za kristalizaciju, a to stoji mnogo novca.
Podlogu u većini kristalizacijskih bazena sada čini asfalt, postavljen prije gotovo 100 godina. Ipak, vrijeme je učinilo svoje: tijekom berbe podloga se troši pa je velika većina soli industrijska. Za rješenje tog problema milijuni su već spremni, ipak prije svega treba stati na kraj i  problemima s papirologijom.
Uz solanu, posjet malostonskom zaljevu nezamisliv je bez posjeta školjkarima. Čisto more i ukusne kamenice oduševljavaju. Ipak, školjke će do daljnjega ostati na domaćim stolovima. Proizvodnja je čak u padu jer školjkari muku muče s predatorom – oradom koja polako uništava morska polja kamenica i dagnji.
Školjke, vino i sol i dalje će biti zaštitni znak juga Hrvatske, ali do osvajanja stranih tržišta, čini se, proći će još dosta vremena.
Izvor: Morski.hr
Close Menu

PREZENTACIJSKI CENTAR U STONU

ADRESA: Gundulićeva poljana 1, 20230 Ston

hrHR
Skip to content